PONOSNO MESTO

Stara traktorska kosilica, ambar, vlasnik kuće

 

Kada je Uli Rübke’s otac kupio svoju prvu traktorsku kosilicu 1983. godine on je odabrao John Deere govoreći kako ne može sebi da priušti jeftinu kosilicu! Posle 32 godine njegov sin i unuk Mark i dalje je voze s ponosom – čak su i održali paradu da obeleže 30-godišnjicu.

Stara traktorska kosilica, vlasnik kuće, kupac, stara kuća

Kada je otac Ulija Rübkea zamenio svoju staru ručnu kosilicu s John Deere traktorskom1983. godine, sve se promenilo. Odjednom svi su hteli da pokose njegovu baštu – u vezi toga ništa se nije promenilo ni posle 30 godina. Od vuče trupaca i prikolica do košenja fudbalskih terena i voćnjaka, John Deere 111-ca je zaslužila svoje mesto tokom godina. Sada uživa u zaluženoj penziji – ali uvek pali na prvu i uvek je spremna ako zatreba.

Pouzdan saputnik tokom godina.
ULRICH RÜBKE
Stara traktorska kosilica, vlasnik kuće, ključ
Stara traktorska kosilica, vlasnik kuće, polje, bašta, detalj

“Susedi su kupili šest ili sedam jeftinih traktorskih kosilica od kada imamo ovo”, izjavljuje Uli sa smeškom dok ponosno tapka svoju mašinu. “Nijedna od njih nije dugo trajala. Naša je možda malo neugledna, ali je dobro održavana. Čak su joj i prednje gume originalne.”

S njegovim budnim okom i mirnim ponašanjem, Uli Rübke izgleda tačno onako kako biste zamislili sertifikovanog kapetana za rečne vode. S njegovog mosta na tegljaču od 13 m, on komanduje snažnim rečnim bagerom koji održava reku Alen otvorenom za slobodno vreme i putnike. Nakon 40 godina rada Uli poznaje vode ovde kao svoj džep. Njegov osećaj za mašine je legendaran među kolegama: ako se neko ophodi grubo s njegovim tegljačem u njegovom odsustvu, Uli to oseti čim uzme u ruke kormilo i pokrene Mercedesov dizel motor sa šest cilindara. 

Stara traktorska kosilica, vlasnik kuće, upravljač

     

Stara traktorska kosilica, vlasnik kuće, selo, parada

“U kuhinji porodične seoske kuće od cigle i greda u Vitlohe (Donja Saksonija) postoji uramljena slika parade gde su Uli, supruga Silke i sin Mark proslavili 30-godišnjicu njihovog John Deere-a. Mada su pozvali samo susede, reč se brzo proširila u okolnim selima. Kada je došao veliki dan pojavili su se ne manje od 27 traktorskih kosilica da iskažu svoje poštovanje, uz vođstvo od strane Ulija i njegove 111-ce.

KAKAV OTAC TAKAC SIN

Ulijev sin Mark je naučio finese košenja od svog dede i dalje pamti dan kada je bio dovoljno odrastao da vozi porodični John Deere. Pošto se Mark sada obučava za inženjera mehanotronike, on sada ceni John Deere kvalitet čak i više. Kačket koji Mark nosi u ovoj slici nije samo nasledstvo preživljavanja vremena: kao treća generacije porodice Rübkes koja igra fudbal, Mark i dalje nosi dedin prošiven fudbalski šorc za posebne utakmice. 

Iako porodica Rübkes ceni kvalitet i tradiciju, oni takođe idu i s vremenom. Kao deo veoma bliske zajednice porodica podržava nekoliko ambicioznih projekata u kojima se koristi vrhunska tehnologija za očuvanje i poboljšanje života, kako za lokalce tako i za posetioce. Nedavno završeni nacrti obuhvataju izgradnju i vođenje nove prodavnice u selu na zadružnoj osnovi i instaliranje trajekta sa solarnim pogonom preko reke – podvig koji je iziskivao godine strpljenja i istrajnosti da bi se postigao.

Stara slika, traktorska kosilica, kupac, bašta, dete

  

Sada je deo porodice.
SILKE RÜBKE
Traktorska kosilica, selo, kupac

DEO PORODICE

Kada je porodica kupovala novu kosilicu pre dve godine, uopšte se nije dovodilo u pitanje da će to biti John Deere. “Naš novi model X155R ima isiti kvalitet proizvodnje kao 111, plus mnoštvo tehničkih poboljšanja koja olakšavaju stvari, kao što je sakupljač u dva sloja.” Nikada porodici Rübkes nije palo na pamet da prodaju svoju staru mašinu, iako su bili sigurni da je nešto vredela. “Sada je to deo porodice”, objašnjava Silke sležući ramena. “Nikada se nećemo odvojiti od nje. Kada dođe zadnji dan, verovatno ćemo je samo zakopati u bašti.”

     

Stara traktorska kosilica, ambar, vlasnik kuće