SJAJNO IGRALIŠTE

Glenigls, teren za golf

 

Jedan od najboljih igrača u istoriji profesionalnog golfa, Li Trevino, rekao je za Glenigls slavnu rečenicu: “Ako je raj jednako dobar kao ovo ovde, onda se nadam da imaju vremena za čajanke.”

Glenigls, teren za golf

Kad je Glenigls hotel otvorio prvi put svoja vrata 1924. godine, ovo velelepno seosko imanje u srcu Škotske bilo je opisano kao ‘Rivijera u planinskom kraju’.

Danas, Glenigls nije samo najprestižnije mesto na svetu za golf sa tri golf terena za prvenstvo – Kraljev, Kraljičin i PGA stogodišnji teren – nego je sjajno igralište za sve uzraste koje treba otkriti. U atrakcije spadaju luksuzni hotel s pet zvezdica, nagrađeni spa centar i jedini restoran u Škotskoj koji ima dve Mišelin zvezdice.

Smešten na 850 hektara s izuzetnim pogledima na brda Ohil, imanje Pertšir je izglasano kao najbolje odmaralište za golf na svetu već šest godina zaredom u 2017. godini od strane čitaoca Ultratravel, luksuzni magacin Telegraph-a. Takođe je nazvano najbolji hotel/odmaralište Škotske u Today’s Golfer Travel Awards 2017. godine, zadržavajući titulu već četvrtu godinu zaredom.

Glenigls, logotip

IDILIČAN PEJSAŽ ZA IGRANJE GOLFA

Tereni za golf Glenigls, mada nisu pored mora, podsećaju na starije golf terene u Škotskoj tako što su napravljeni na pesku i šljunku, koji je tu nastao kada se poslednji ledeni pokrivač otopio pre nekih 15.000 godina, ostavljajući dugačke grebene, humke sa ravnim vrhom i udubljenja. Džejms Bred Brejd, jedan od velikana golfa, pretvorio je ovaj dramatičan pejsaž u terene za Kraljeve i Kraljice, kreirajući idiličan pejsaž za igranje golfa.

Džek Niklaus dizajnirani PGA stogodišnji teren – po slavnom nazivu “najfinije parče zemlje na svetu koje mi je dato da radim na njemu” – bilo je mesto održavanja 2014 Ryder kupa. Takođe će biti domaćin prvom na svetu zajedničkom takmičenju žena i muškaraca, Evropsko golf prvenstvo u timovima u 2018. godini, a zatim sledi najveći događaj u ženskom golfu, Sollheim kup, u 2019. godini.

S gotovo 1000 ljudi uposlenih širom imanja, obuka i razvoj su ključni za obezbeđivanje da celokupno osoblje shvati odgovornost koju imaju dok nastavljaju Glenigls nasleđe. To je preneto u novom programu Stipendije za održavanje zelenila, koji devet srećnim pojedincima nudi priliku da postanu kompletno kvalifikovani za održavanje zelenila, i obezbeđuje da se znanje od starijih prenese sledećoj generaciji.

Glenigles, osoba zadužena za održavanje zelenila, portret

SNOVI & PRILIKE

Upravnik za golf terene i imanja SKot Fenvik, koji je član osoblja’ s najdužim stažom u Glenigls, zaposlio se jula 1980. god. kao 16-godišnji šegrt za održavanje zelenila. Skot, čiji prvi zadaci u tim danima su bili grabuljanje bunkera i obuka kako upravljati kosilicama, sada vodi tim od 57 osoba za održavanje zelenila i baštovanstvo u Glenigls’.

“Maštao sam da postanem profesionalni igrač golfa, ali to se nikada nije desilo i shvatio sam da je karijera u održavanju zelenila sjajan način da i dalje budem uključen u sportu,” izjavljuje on. “Tokom godina me je održavanje zelenila pružilo priliku da putujem širom sveta, jer to je profesija koja omogućuje toliko različitih mogućnosti.”

“Održavanje zelenila nije samo košenje trave – to je kompleksna nauka i ozbiljna umetnost. Predstavljanje terena za prvenstvo zahteva odlične veštine, znanje i ogromnu pažnju na detalje, za kreiranje čvrstih i brzih uslova koje moderni igrači golfa očekuju. To je naporan posao, ali takođe je i uzbuđujuće biti deo velikog tima za isporučivanje terena koja se očekuju širom sveta.”

Održavanje zelenila nije samo košenje trave – to je kompleksna nauka i ozbiljna umetnost.
SCOTT FENWICK,
GLENEAGLES GOLF COURSES AND ESTATE MANAGER

“Glenigls je ponosan na svoju lidersku poziciju u golfu i uvek je u potrazi za inovacijama, najbolju praksu i prvoklasnu uslugu, da bi osigurao svojim gostima i članovima odlično iskustvo bez premca.”

TEHNOLOGIJA U PRVOM PLANU

“Ključan deo ovoga je pronalaženje pravilne ravnoteže između tradicionalnih načina održavanja zelenila, korišćenjem znanja i iskustva stečenih tokom godina, i razvoj najefikasnijih načina rada korišćenjem pouzdane i najmodernije tehnologije.”

“Usvajanje hibridnih električnih kosačica, satelitsko navođenje i telematske sisteme za upravljanje flotom posvećeno za negu zelenila, kao što to obezbeđuje John Deere preko svoje mreže dilera, znači da se radujemo u održavanju Glenigls u prvom planu u evropskom i svetskom golfu.”

Glenigls, teren za golf