Šta možete da uradite da biste pomogli pčelama

Pčelama nije lako poslednjih godina. Neadekvatna teritorija za traženje hrane i slaba ishrana su potencijalni uzroci. Šta možete da uradite po tom pitanju? U stvari mnogo toga.

Pčele su u nevolji. A to znači i da smo mi, jer one su odgovorne za trećinu hrane koju pojedemo. Ako one nestanu, verovatno ne bi gladovali, ali one su i dalje posebno važan deo našeg lanca ishrane.

Zbog toga kućni baštovani kao vi pozivate i prehranjujete pčele dodavanjem biljaka pogodnim za oprašivače u uređenju zemljišta ili u bašti s povrćem. Ako vam se dopada zamisao za vašu baštu, evo nekih stvari koje možete uraditi.

1. Obezbedite nektar i polen. Pčelama je potreban nektar i polen za preživljavanje. Nektar se koristi za pravljenje meda, što je ugljeni hidrat koji pčele konzumiraju za brzu energiju. No, pažljivi posmatrači evropskih medonosnih pčela primetiće da imaju korpice za sakupljanje polena na zadnjim nogama. Polen se vraća nazad u košnicu i pretvara u što je poznato kao pčelinjin hleb. Nasuprot brze i jednostavne energije od meda, pčelinji hleb obezbeđuje proteine, masti, minerale i vitamine. To je kritičan prehrambeni proizvod za najmlađe članove košnice, od presudnog značaja za nastavak rasta i prosperiteta košnice. Ono što je dobro za pčele može takođe da bude prijatno i korisno za vas - laki za uzgajanje i lek za nos, članovi iz porodice biljaka nane su magnet za medonosne pčele. Broj lekovitih bilja, uključujući bosiljak, majčina dušica, lavanda, matičnjak, origano, majoran, ruzmarin, žalfija, su svi iz porodice nane (usnatice). Pa zašto onda ne razmatrate sadnju mirisne bašte koja je kompletno od lekovitih biljaka u kojima vi i pčele možete uživati.

2. Održavajte toplotu. Pčelama je potrebna toplota za rad. One ne mogu ni da lete kada su temperature ispod 13°C i neće izlaziti i raditi sve dok termometar ne pokaže 14°C. Što pre sunce zasija u vašoj bašti ujutro, to pre će se pčele zagrejati i postati aktivne.

3. Obezbedite zaštitu. Vetar može da bude problematična za pčele pošto može otežati precizno letenje i raspršiti miris koji ih privlači njihovom izvoru hrane. Ako je vaša bašta donekle zaštićena od vetra, miris nektara će se zadržavati i videćete aktivnost pčela. Vetrobran od grmlja, drveća ili od zgrade može pomoći u zaštiti od vetra i obezbediti senku u popodnevnim satima. Pčele ne voli previše toplo vreme i prestaće s radom iznad 38°C – mala popodnevna senka pružiće im više sati za sakupljanje vitalnog nektara i polena.

Vetrobran od grmlja, drveća ili od zgrade može pomoći u zaštiti od vetra i obezbediti senku u popodnevnim satima. Pčele ne voli previše vruće i prestaće s radom iznad 38°C – mala popodnevna senka pružiće im više sati za sakupljanje vitalnog nektara i polena.

4. Kreirajte neprekidno cvetanje. Pčele moraju da sakupljaju hranu od ranog proleća do kasne jeseni za održavanje zdrave košnice. Ako želite da budete domaćin cele sezone za medonosne pčele, onda je neophodno da uvek imate dostupnu hranu za njih, što znači sađenje različitog cveća. Uverite se da vaš plan uključuje biljke koje cvetaju u razlitičim vremenima tokom cele sezone - proverite naš članak “Vaša bašta: U punom cvatu tokom cele sezone” za više saveta u vezi toga.

5. Ostavite neke pesticide na policama. Neki pesticidi su štetni za pčele - želećete da koristite nešto drugo kada možete. Insekticidni sapun je možda bolja opcija za kontrolu štetočina kao što su lisne vaši.

Vidite, nije teško kreirati baštu koja je naklonjena pčelama kada radite zajedno sa ovim industrijskim insektima. Inače, generalno, pčele će gledati svoja posla i ostaviti vas na miru osim ako ih slučajno ne zgnječite ili spljeskate. Međutim, možda ćete želeti da izbegnete jake parfeme, sprejeve za kosu ili ostale mirise, koje mogu privući zbunjene pčele prema vama kada su u potrazi za nektarom.