Vaša bašta - U punom cvatu tokom cele sezone

Uz samo malo istraživanja i planiranja, šareno cveće može da bude stalno prisutno od ranog proleća do kasne jeseni. Hajde da pogledamo kako da uspete u tome.

Da li vam se ovo dogodilo? Puni energičnosti i uzbuđenja otrčali ste do rasadnika cveća na početku proleća i kupili ste sve ove rascvetale biljke koje su vas dozivale - spremni da pretvorite vašu baštu u raj za leto. Sve ste posadili i sve izgleda fantastično, ali neko vreme. Mada, dva meseca kasnije ništa više ne cveta, a vaša ljupka bašta sada izgleda mračno.

To se ne mora dogoditi. Umesto impulsivne kupovine, popričajte malo sa stručnjacima u vašem lokalnom rasadniku. U zavisnosti od uslova u vašoj bašti, oni vam mogu tačno reći šta da posadite tako da u svakom trenutku uvek imate pravu količinu boja u vašoj bašti.

Nije loša ideja da budete metodični po tom pitanju, kreirajući detaljne planove da biste iskombinovali dobru mešavinu biljaka u svim sledećim kategorijama: kratke, srednje i visoke biljke; biljke sa lišćem tokom cele sezone; biljke koje cvetaju u proleće, početkom leta, sredinom leta, na kraju leta i u jesen. Da biste stvari održali pristupačnim, dugoročnim uz malo održavanja, pokušajte sa korišćenjem uglavnom višegodišnjih biljaka umesto jednogodišnjih.

Izaberite vaše omiljene boje i kreirajte grupe biljaka koje će zajedno cvetati. Na primer, možete grupisati zajedno biljke koje cvetaju u junu mesecu, kao što je božur, Sibirske perunike i žavornjak na jednom kraju leje i drugu grupu biljaka koji cvetaju u junu meseca na drugom kraju leje. Ostatak leje popunite sa biljkama zelenog lišća koji će kasnije cvetati. Ako imate previše rascvetalog cveta unaokolo, onda vaše oko samo leti levo-desno. Ovak dizajn vam omogućava da odmorite svoje oči na zemlji i da uživate u lepoti.

Sve treba da kupite i posadite u proleću, ako je to moguće. Na vama je gde ćete posaditi vaše biljke - koristite svoju maštu i eksperimentišite malo. Jednostavno uzmite sve biljke i postavite ih u svojim posudama dok ne osetite da je to ono pravo. Veliki, srednji i mali kolci i zastavice u boji mogu da vam pomognu u praćenju visine biljke i vreme cvetanja, jer su mnoge biljke i dalje samo u vegetaciji. Ako je to to, onda ih samo posadite. Na taj način ćete dobiti maksimalna cvetanja po kvadratnom metru bašte, smanjićete korov i pomoći ćete u ograničenju biljaka koji imaju tendenciju širenja, čime smanjujete održavanje.

To je recept! Provedite malo vremena u svom planiranju i onda samo krenite, zabavite se i nemojte brinuti o savršenstvu. Uživajte u procesu i zavolećete rezultate.