Snaga koja traje duže od veka

Pogledajte 100 godina John Deere traktora

Naše nasleđe

Otkrijte prekretnice koje su nas stvarale.

 • Poreklo pluga

  Kada je američki privredni balon pukao 1830-ih, Džon Dir se uputio na zapad, a ubrzo mu se pridružila supruga sa petoro dece. Dir je već bio ugledni kovač u Vermontu, ali želeo je da krene ispočetka u svom novom domu u Ilinoisu. Radujući se prilikama koje je donosio vredan rad, krenuo je na putovanje po zapadnim predelima koje će uskoro zauvek promeniti.

  Istorijski dilerski plakat iz 1855. u kom se navodi „Velikoprodaja i maloprodaja plugova i poljoprivrednog pribora proizvođača Džona Dira. Molin, okrug Rok Ajlend, Ilinois“
 • Rešenje za tlo

  Diru nije bilo potrebno mnogo da otvori svoju kovačku radnju u Grand Deturu u Ilinoisu. Uskoro je shvatio da poljoprivrednici u njegovoj zajednici nisu imali uspeha na njivama samo od svog vrednog rada. Porodice koje su se doseljavale u tu oblast imale su poteškoća sa lepljivim prerijskim tlom koje se isprečilo kao neočekivani izazov u poređenju sa peskovitim tlom u nekadašnjem domu. Oni su u srcu Amerike morali da čiste svoje dokazane plugove od livenog gvožđa i da se bave njima na svakih nekoliko metara tla.

  Ilustracija brazde na kojoj farmer čisti zemlju sa svog čeličnog pluga
 • Kovač i oportunista

  Ubeđen da bi drugačiji materijal i oblik rešili problem, Dir je pronašao bačeno sečivo testere i ušao u zanatsku istoriju. Nečiji otpad postao je Dirov revolucionarni izum. Promenio je oblik sečiva, izuzetno vodeći računa o preciznim krivinama ovog alata. Ono je u zemlji postiglo dotada neviđen uspeh. Što se tiče zajednice kojoj je služio, više ništa nije bilo isto.

  Slika Valtera Haskela Hintona na kojoj Džon Dir radi u svojoj kovačkoj radnji
 • Rastemo iz zemlje

  Dir je iskoristio trenutak i od tog jednog izuma stvorio preduzeće, nastavivši da usavršava sam proizvod. Sprovodio je istraživanja, slušao šta kažu kupci i dokazano vredno radio i preduzeće John Deere je so 1849. naraslo toliko da je pravilo 2000 plugova godišnje. Kako se nikada nije zadovoljavao onim što je samo dovoljno dobro, Dir je nastavio da širi poslovanje. Sada, skoro dva veka kasnije, kompanija koja je ponikla od jednog bačenog sečiva testere postala je pokretačka snaga u svetu, od rešenja za rad na njivi, do tehnologije koja se rađa na horizontu.

  Fotografija iz 1882. na kojoj tri čoveka stoje pored Deere & Co vagona natovarenog čeličnim plugovima spremnim za isporuku i fabričkim radnicima koji gledaju kroz prozor zgrade u pozadini