Zlatno pravilo košenja

Ako postoji samo jedno pravilo koje treba da sledite za košenje vašeg travnjaka onda bi to bilo ovo - ne kosite više od 1/3 vlati trave u isto vreme.

Ako želite da pojednostavite stvari, a i radi lakšeg pamćenja, onda se pridržavajte jednostavnog pravila - pokušajte da ne skidate više od jedne trećine vlati u jednom košenju. Evo šta stručnjaci imaju da kažu po tom pitanju:

"Što niže idete, to češće morate da kosite za održavanje željenje visine, bez da skidate više od jedne trećine bilje," kaže Pite Lendšut, stručnjak za travnjake u Pen Stejt. On napominje da kraći travnjak ima češće probleme sa korovom jer gornji deo nije toliko gust. Otvoren gornji deo omogućava da više svetlosti dospe do zemljišta i klijanje semena korova..

Ako travnjaku neprestalno dozvoljavate da preraste i onda ga odjednom dramatično pokosite, to može izazvati stres. Stres će prouzrokovati da trava povuče hranjive sastojke iz sistema korenja, degradirajući korenje i eventualno rezultirajući proređivanje travnjaka koji više nije zdrav, kaže Klint Valc, stručnjak za travnjake iz Univerziteta u Džordžiji.