Sakupljati u vreću ili ne

U redu, svako voli lep izgled savršeno usisanog, super očišćenog, bujnog travnjaka bez lišća i grančica. Ali da li je to uvek najbolja stvar za vašu travu?

Sistemi sakupljanja u vreću su super ugodni i veoma efikasni. Stvarno postoji nešto zadovoljavajuće u košenju vašeg travnjaka i sređivanju površine u jednom potezu. Međutim, kozmetička sređivanja i ugodnost su samo deo sistema sakupljanja u vreći.

To je zato što otkos sadrži hranjive materije koje vaš travnjak može da iskoristi. To je skoro besplatno đubrivo, pa ako ste za uredan izgled vašeg travnjaka bez lišća i bez otkosa, onda nemojte da zaboravite na đubrenje da biste vratili hranjive materije koje uklanjate sakupljanjem otkosa u vreći.

Međutim, ako imate travnjak koji dug vremenski period nije košen, onda košenje sa bočnim izbacivanjem ili košenje sa malčiranjem može dovesti do stvaranje krovinjare, gomilanja otkosa, bolesti travnjaka i stvaranje potencijalno ogoljenih mesta. U ovim okolnostima je sakupljanje u vreći pravi način. Što pre, to bolje!

Možda je zdrava uravnoteženost, kao kod svih stvari, najbolji način. Kosite redovno i ostavite vaše otkose na travnjaku nakon završetka košenja, barem neko vreme. Time ćete pomoći vašem busenu da ostane dugoročno zdrav i bujan.