Naših 5 vrhunskih saveta za košenje za zdrave travnjake

Košenje može da bude mnogo više od običnog kozmetičkog ukrašavanja. Pravilno košenje može da pomogne sveukupnom zdravlju i trajnosti vašeg travnjaka. Proverite naša najbolja iskustva za vrhunske travnjake.

Pravilno košenje može pomoći u kontroli korova, u recikliranju hranjivih materija i podsticati dubok rast korena. Najbolja iskustva u košenju se razlikuju u zavisnosti od sezone, vremenskih uslova, vrste trave i sa kojim intenzitetom održavate vaš travnjak. Evo nekoliko tačaka koje trebate da uzmete u obzir.

1. Osnovno - oštar, pravilno postavljen nož kosačice

Tup nož, ili čak još gore postavljen naopako, neće obezbediti čist otkos. Koji neće samo prouzrokovati da vaš travnjak izgleda počupano – povređena trava sada ima više ulaznih tačaka za insekte i bolesti, kaže Lori Trenholm, stručnjak za urbane travnjake sa Univerziteta u Floridi. Čist otkos od oštrog noža obezbeđuje lep i ravnomeran izgled koji je mnogo zdraviji za travu.

2. Tretirajte pravilno vašu vrstu trave

Svaka vrsta trave ima zahtevanu visinu. Odvojte vaše vreme da identifikujete vrstu trave travnjaka i istražite preporučenu visinu otkosa, jer vam to može pomoći da obezbedite zdrav i uspešan travnjak, kaže Trenholm.

“Idealna visina košenja zasnovana je na veličinu vlati trave . Trave sa finijom vlati mogu da se kose kraće, dok vrste sa širokim vlatima bolje napreduju sa nešto većom visinom,” kaže Trenholm. Trava Sv. Avgustina je na krajnjem vrhu dužine za vrste sa širokim vlatima, koja napreduje na visini od 3,5 do 4 inča, dok Stonoga trava, koja raste ispruženo po zemlji, može da se održava na visini od samo 1 do 2 inča.

3. Pa koja je pravilna visina za košenje?

Ovde je glavni faktor vrsta trave, ali to nije cela priča. Dobro pravilo za košenje je da ne skinete više od jedne trećine prisutnih vlati u jednom otkosu.

Kraći travnjak često ima više problema sa korovom jer gornji deo nije toliko gust, omogućavajući više svetlosti da dopre do tla i klijanje semena korova. Međutim, ako dozvolite da vaš travnjak previše poraste i onda ga dramatično pokosite, onda to može prouzrokovati stres travi i doprineti da povuče hranjive materija iz sistema korena, degradirajući korenje i eventualno rezultirajući u travnjak koji se proređuje i nije zdrav, kaže Klint Valc, stručnjak za travu sa Univerziteta u Džordžiji. Redovno košenje travnjaka kraćim nego što to preferira vrsta trave imaće isti efekat.

Vaš najbolji plan je da održavate dosledno visinu košenja tokom cele godine - jednostavno podesite visinu kosačice na visinu koja je idealna za vašu vrstu trave.

4. Tajming - Kosite u pravilnim intervalima

Prilično je razumno - Ako je vaš travnjak jako nađubren i navodnjavan, ili se nalazi u svom periodu aktivnog rasta, onda može zahtevati da se kosi dva puta nedeljno. Možda nećete morati kositi uopšte ako je vaš travnjak ušao u sezonu mirovanja. Ako trava pati od suše, onda ne treba da kosite uopšte - čak i najmanje gaženje po njoj može prouzrokovati oštećenja. Pridržavajte se pravila da ne skidate više od jedne trećine vlati u isto vreme. Ako je željena visina travnjaka 2 inča, onda ga je potrebno pokositi kada dostigne visinu od 3 inča.

5. Šta da radimo sa otkosom?

Ako vrhunski održavate vaš travnjak i ne proizvodite velike količine materijala, onda treba da vratite otkos nazad u travnjak - otkos je pun hranjivih materija koje vaš travnjak može iskoristiti. U određenoj meri čak i lišće može da se malčira i ostavi za prehranu zemlje.