Zašto koristiti aeratore?

Jednostavan način za unapređenje vašeg travnjaka
Nakon aerizacije potrebno je zaštiti travnjak nekoliko dana. Busen onda ima optimalne uslove da se regeneriše nakon opterećenja aerizacijom.

Jednostavan način za unapređenje vašeg travnjaka

Posmatrajte kako vaša bašta raste: Bez obzira da li imate mali ili veliki vrt, naši električni ili benzinski aeratori će u potpunosti revitalizovati vaš travnjak i pretvoriti ga u ogledalo zdravlja. Vaš travnjak bi trebalo da bude star najmanje tri godine pre prve primene aeratora. Uvek kosite travu što je moguće kraće pre početka, prosečna visina od 4 cm je idealna. Ako je moguće, radite kada je tlo dobro isušeno; habanje mašine će biti manje, a efekat bolji

Zbogom mahovina: Zdrav travnjak zahteva odgovarajuću brigu, što podrazumeva i proces rastresanja travnjaka. U to spada i redovna skarifikacija – proces fizičkog otklanjanja krovinjare i mahovine tako da hranjive materije mogu da pronađu svoj put u zemlju

ŠTA JE AERIZACIJA?

Pomoću aerizacije se busen neznatno seče i malčira (stari otkosi trave) i time se uklanja mahovina. Onda zemlja može da apsorbuje više kiseonika a rast travnjaka se ubrzava. Originalan engleski termin ‘verticutting’ je kombinacija reči ‘vertical’ (vertikalno) i ‘to cut’ (rezanje). Optimalno vreme za aerizaciju travnjaka je u proleće između sredine aprila i početka maja meseca. Travnjak se tada najbolje može regenerisati. Oštro i spiralno montirano sečivo na John Deere aerizatoru seče milimetar duboko u busen. Time se područje zemlje oslobađa od mrtve trave i neželjene krovinjare.

Aerizator sa vrećom za sakupljanje sakuplja materijal tokom aerizacije.

Prilikom aerizacije čupa se trava koja nema dovoljno jak koren. Zbog toga sveže posejani travnjaci nisu pogodni za aerizaciju; posle nekoliko meseci rasta koren je dovoljno jak u zemlji. Pravilo je da travnjak treba da bude star najmanje tri godine pre prve aerizacije.

Nakon aerizacije potrebno je nađubriti travnjak. U zavisnosti od zemljišta površinu možete prekriti peskom. Ako je busen previše tanak, onda se preporučuje ponovno sejanje trave.

Krovinjara – šta je to i kako se formira?

Tokom godine ostatke biljke i otkos trave se nagomilavaju. Time površina zemljišta postaje neprozirna i zapečaćena. Kišnica, vazduh i hranjive materije ne mogu više da dospeju do korena trave. Travnjak izgleda bolešljivo i neravnomerno pošto trava nije više u stanju da oblikuje ravnomernu površinu.

PRAVILNA AERIZACIJA

Redovna aerizacija, košenje i đubrenje održavaće vaš travnjak zdravim i atraktivnim. Kada zemljište postigne temperaturu od 8°C trava će početi da raste. To su vam najbolji uslovi za prvu operaciju sa aerizatorom. U zavisnosti od vremenskih uslova aerizator može da se koristi u Evropi od aprila do septembra. Jesen je takođe optimalno vreme za aerizaciju pošto će vaš travnjak još jednom primiti dragocenu negu i uklonićete bilo kakvu mahovinu koja je porasla tokom leta.

Potrebno je voditi računa o sledećim koracima:

  • Travnjak treba da je već jednom ili dva puta košen u proleću.
  • Kosite travnjak pre aerizacije s najmanjom mogućom visinom sečiva – idealna visina košenja je četiri centimetara.
  • Zemljište treba da bude dobro osušeno. Jer će tada sve faze rada biti lakše a uređaj će biti zaštićen.
Najbolje vreme za uklanjanje krovinjare je kasno proleće i jesen. Naši aeratori bez problema ubacuju svež vazduh u vaš travnjak, čineći ga gušćim i zdravijim.

UTVRDITE PRAVILNU DUBINU RADA:

Podesite pravilnu dubinu rada. To zavisi od stepena krovinjare i kompaktnost zemljišta. Presudna je starost travnjaka. Stavite uređaj na travnjak – sečivo treba jedva da dodiruje zemljište. Pomerajte uključen aerizator kratko rastojanje na travnjaku napred i nazad.

Ispravite radnu dubinu tako da sečivo samo seče površinu.

Sada postavite sečivo aerizatora u početni položaj tako da je podešena radna dubina. U ovom početnom položaj možete odgovarajuće podešavati i prilagođavati meru željene dubine reza.

Dubina sečenja negovanog travnjaka je otprilike 3mm, a za travnjak koji nije negovan otprilike 5mm.

Princip je da je bolje obavljati aerizaciju na svake tri nedelje pri dubini od otprilike 3mm.

Sada možete početi. Kod negovanih travnjaka koristite aerizator u jednom smeru, Kod više matiranih površine prvo idite u jednom smeru, pa onda unakrsno po travnjaku. Prilikom promene smera vodite računa da sečivo nije u zemljištu (ručica prema naniže). Radite brzo. Ako zastanete bilo kada onda isključite mašinu.

Temeljno sakupite grabuljom krovinjare po površini. Sada možete nađubriti ili prekriti peskom travnjak. Ako je suv onda ne zaboravite da navodnjavate površinu.

Nakon aerizacije potrebno je zaštiti travnjak nekoliko dana. Busen onda ima optimalne uslove da se regeneriše nakon opterećenja aerizacijom.

Važno:
U veoma suvim uslovima potrebno je navodnjavati travnjak nakon aerizacije.

Tokom jeseni vodite računa:
U suvim vremenskim uslovima, prvo sakupite otpalo lišće grabuljom. To daje dragocen humus lišća koji je idealan za poboljšanje i đubrenje zemljišta.

Šta je krovinjara travnjaka? Tokom leta se otkosi trave i biljaka često akumuliraju između vlasi trave. Posle nekog vremena površina postaje matirana i zemlja je blokirana.

RAZLIKA: AERIZACIJA

Sa ‘aerizacijom’ se misli na aerizaciju travnjaka. Ovaj proces koristi mašinu koja pravi rupe veličine kao prst 5 do 9cm u travnjaku, koje se zatim pune s peskom. Šiljci, s kojima se prave rupe, mogu da budu šuplji ili solidni.

Pomoću ovog procesa se razbija kompaktnost busena i nastaje razmena gasa i promoviše se život aerobnih bakterija u zemljištu i rast travnjaka. Nakon aerizacije i ponovnog sejanja travnjak je nađubren. Na golf terenima ukupna površina se prekriva peskom nakon aerizacije i ravna (vučeno).

Aerizacija se obično obavlja pre početka sezone rasta travnjaka, početkom maja ili sredinom avgusta. To zavisi od zemljišta i klimatskih uslova, tako da se površine često prozračuju. Kada koristite male šiljke nije potrebno prekrivati peskom (na primer za ventilaciju mokrog mesta).

John Deere D38R aerator

Prepis